De aanschaf van een kitten

Waarom eisen verenigingen van ras katten dat een kitten minstens 13 weken oud moeten zijn voor ze naar hun nieuwe huisje mogen? De regel die katten verenigingen ten aanzien van de bij een aangesloten fokkers hanteren is namelijk dat deze kittens niet mogen afstaan voor ze 13 weken oud zijn heeft namelijk  niets te maken met het eventueel verschil in vitaliteit tussen rasloze kittens en raskittens, dat is er namelijk niet. De voornaamste reden om een kitten niet op een jonge leeftijd te plaatsen heeft namelijk niets van doen met vitaliteit , zindelijkheid en zelf kunnen eten, maar alles met de geestelijke en sociale ontwikkeling van de kittens. Kittens van 6 a 7 weken zitten nog volop in dit leerproces en zijn nog lang niet uitgeleerd, daarom zie je vaak bij kittens die veel te jong van hun moeder zijn verwijderd en ook flessen kittens die zijn afgezonderd van nestgenootjes en moeder poes zijn  groot gebracht dat ze moeite hebben met grenzen. Ze bijten en krabben te hard tijdens het spelen met “hun” mensen en hebben daarbij ook moeite om zich aan te passen  aan de normale sociale  regels die katten onderling hanteren. Een 2e reden om een kitten pas op latere leeftijd van de moeder te scheiden heeft alles te maken met preventie en ziekten. Er zijn mensen die denken dat oudere kittens grotere aanpassingsproblemen hebben als ze worden geplaatst dan jonge kittens. Het omgekeerde is echter waar. Kittens worden normaliter voor het eerst geënt waarna ze een jaar beschermd zijn tegen ziekten als niesziekte en kattenziekte. Verdere inentingen zijn  voorlopig niet nodig tenzij het kitten naar het buitenland gaat dan moet je het ook laten enten tegen rabiës. Opnieuw ontwormen met 4 en 6 maanden en daarna elk half jaar herhalen 

Het kitten komt bij u thuis

Voor dat het kitten komt loop je eerst het huis nog even na op gevaarlijke plekken. Kan het ergens  tussen kruipen waar je het  niet meer uit krijgt. Liggen er losse elektrische draden, giftige planten, elastiekjes, enz. Een groot gevaar voor nieuwsgierige kleintjes is ook : de wasmachine, de droger, de afwasmachine, tuimelramen die openstaan, open wc. enz. Bengaaltjes zijn gek op water en kunnen in de wc vallen  en er niet meer uit komen.  Als je kitten binnenkomt wen je hem eerst aan een kleine kamer in het huis. Laat het kitten even met rust maar stel het wel gerust. Het is voor het eerst weg van zijn moeder en komt in een vreemde omgeving. Confronteer het met niet te veel tegelijk, het zal snel wennen en het hele huis doorlopen. Als het snachts angstig is neem het mee op je kamer en zorg voor een warm mandje.                                                                  De kattenbak staat klaar (het kitten is helemaal zindelijk) en je laat zien waar het staat. Gebruik het liefst het zelfde grit wat de fokker gebruikt en wat het kitten gewend is, vraag hier even naar. Het kan best zijn dat het kitten omdat het nerveus is  het een keertje naast de bak doet, breng het kitten dan naar de kattenbak en zet het er regelmatig op. Laat ook niet te veel bezoek  komen de eerste dagen, doe dit liever wanneer het kitten gewend is aan de nieuwe omgeving en het gezin en eventuele andere huisdieren die al aanwezig zijn. 

Het eten en drinken

Het kitten is aan diverse soorten voer gewend, zowel nat voer als droogvoer van een goede kwaliteit. De eerste weken is het verstandig  het zelfde voer te hanteren wat het kitten gewend is om te eten dit om diarree te voorkomen en het kitten ziek word. Het kan toch zijn dat het kitten diarree krijgt door de spanning van de verhuizing, geef dan wat rijstewater, gekookte vis of gekookte kip met wat rijst. Let er wel op dat het kitten niet uitdroogt!!!!  Kittens kunnen binnen 24 uur al uitgedroogd zijn.  Neem bij het overgaan  naar een ander droogvoer altijd de tijd ervoor, de maag van een kat kan een grote verandering in `t voer  niet aan  en dit kan diarree veroorzaken. Meng gedurende enige dagen het oude en nieuwe voer en verhoog elke keer het percentage nieuwe voer.  De brokjes mogen de gehele dag tot zijn/haar beschikking staan, verder kun je het kitten ook gekookte vis, geklokte kip, of tartaar geven maar geef nooit varkensvlees 

Het spelen en opvoeden

Natuurlijk wil het kitten spelen het komt vanzelf maar geef hem/haar ook rust, een kitten slaapt nog veel. Controleer de speeltjes op los zittende oogjes enz. Een speeltje aan een elastiek is prachtig maar berg het op als je uitgespeeld bent anders kan het kitten zich in de draad draaien en stikken. Ook de koortjes van de luxaflex of lamellen zijn berucht. Een Bengaal is zeer actief en nieuwsgierig daarom is een  flinke krabpaal geen onnodige luxe voor hen om zich uit te leven. Laat het kitten de eerste dagen niet te lang alleen. Bengalen  zijn geen katten waar je een weekje  weg kunt gaan met een oppas die 1 x per dag voer neerzet, ze willen aandacht en vooral spelen. Bengalen zij neer gesteld op  gezelschap in welke vorm  maakt ze dan ook niet veel uit. Een Bengaal is net als andere katten  niet geschikt om veel alleen te zijn, ook stellen ze menselijk gezelschap zeer op prijs, aar een speel/stoei maatje is  graag gewenst. Als het kitten te ruw speelt gewoon stoppen het leert dan hoever het kan gaan. Bengalen hoeven niet  naar buiten ze kunnen met voldoende speel mogelijk heden  zeer gelukkig zijn binnen. Een veilige tuin waar ze niet uit kunnen , balkon of ren is mogelijk en natuurlijk heerlijk voor ze. Een balkon  moet wel goed afgeschermd worden  want ze springen zo op de balustrade met alle gevolgen van dien. Ook een tuin dient goed afgeschermd te zijn. Je kunt ze ook goed leren aangelijnd te wandelen maar dit kost enig geduld. Leer je kitten vanaf het eerste moment wat het wel of niet mag. Wil je bv niet dat het op de tafel of aanrecht springt wees dan consequent en zet het er af en elke keer met een duidelijk “naam van het kitten  en NEE “of iets dergelijks  vanaf. Bengalen zijn zeer slim en zullen  het woord NEE en hun naam zeer snel begrijpen

Een poes of een kater

In de meeste gevallen heeft een kater een iets liever karakter dan een poes, een kater is vaak wat goedmoediger dan de poes en een kater word ook groter dan een poes. Een Bengaal kitten kan heel snel geslachtsrijp zijn, dit kan tussen de 6 en 9 maanden zijn en is sneller dan je denkt. Voor een poes en kater betekent dit castratie/sterilisatie mits je wilt fokken en de dieren als zodanig verkocht zijn. Wanneer je een poes/kater niet laat steriliseren of castreren kunnen ze beide gaan sproeien en de poes maakt een hels kabaal als ze krols is. Ze zullen proberen te ontsnappen met als gevolg een ongewenst nestje en dit is niet de bedoeling. 

Wat verwacht je van een Bengaal

Voordat je besluit een kitten aan te kopen is het handig bij jezelf na te gaan wat je van een Bengaal verwacht. Wil je hem als huisdier of wil er gaan showen/fokken, wanneer je hem als huisdier wilt neem je een poesje of een katertje. Wil je gaan fokken is het moeilijker een kitten te zoeken dat aan al je eisen zal voldoen. Als beginnend kan het nuttig zijn een minder mooi kitten te kopen met een goede en gezonde afstamming zodat je kunt uitproberen of je fokken eigenlijk wel leuk vind ( kun je bv de kittens wel afstaan) zonder eerst al te veel geld voor een poes en de dekking uit te geven. Door de juiste kater bij de juiste poes te zoeken kun je dan zelf een heel mooi kitten fokken en dat gaan showen of verder mee fokken. Als je het fokken leuk blijkt te vinden kun je altijd nog een hele goede poes of kater er bij kopen. 

 

Om een goed kitten uit een nest te kiezen zijn er de volgend tips:  Ga kijken als de kittens 4 weken zijn (mits de fokker het toelaat) het patroon is dan voorlopig het duidelijkste te zien. Na deze tijd raken de kittens in de fuzzie (krijgen een langere vacht) die het contrast verstoord. Ribstrepen kunnen nog wel openbreken maar blijven dan een verticale oriëntatie houden. Doordat de kat groeit komen de vlekken verder uit elkaar te staan waardoor sommige strepen uiteen getrokken worden vlekken veranderen echter niet van vorm of oriëntatie. De kleuren van de kittens kunnen nog zeer sterk veranderen. Vreemd genoeg worden zeer rossig geboren kittens vaak gelig van kleur met licht bruine vlekken. Grijzige kittens met rossig gekleurde poten en oren worden vaak over het hele lichaam rossig van kleur. Licht gele kittens worden vaak warm geel van kleur bij ouders met warmere kleuren vererft dit sterk. Achter de oren  en op de poten is de toekomstige kleur een beetje in te schatten. Een lichte ticking op een kitten gaat niet meer weg, het word zelfs erger. Snuit moet vierkant ogen met de snorharen naar voren De oren zijn nog relatief groot, maar afronding en breedte is al te zien. Vergelijk met nest genootjes. Puil ogen bij een kitten geeft mooie grote ogen bij een volwassen kat. De vorm en plaatsing van de ogen veranderen minder dan de grote. Lichaamstype is heel moeilijk te zien, let vooral op de ouders en vergelijk nestgenoten.

 

Het is echter altijd het beste om een Bengaal te kopen waar je zeker van bent dat het kitten voldoende liefde en aandacht krijgt. Bij een fokker die zijn kittens in de huiskamer laat spelen en die niet te veel nesten te gelijk heeft maak je waarschijnlijk de beste keuze. Vergeet niet dat je met vragen altijd bij ons als fokker terecht kunt, schroom niet en maak daar gebruik van.

 

Stuur gewoon een email of bel en de toekomstige verzorgers mogen altijd tussen door komen kijken naar de kittens onder het genot van een kopje koffie of thee.

De hand van een fokker..De hand van een fokker is de hand die de moederpoes tijdens de bevalling kalmeert...

Het is de hand die haar buik streelt om haar te kalmeren tijdens de weeën...

De hand van een fokker is de hand die de weg vrij maakt om de kittens makkelijker geboren te laten worden...

Het is de hand die niet beeft en onder het bloed zit om een kitten in moeilijkheden te helpen.

De hand van een fokker is de hand dat de kittens hun vruchtzak breekt als het niet gebroken is na geboorte...

Het is de hand die het kittens helpt schoon te wrijven en de ademhaling op gang breng.

De hand van een fokker is degene die probeert om een kitten te reanimeren, maar dat soms moet opgeven als er geen hartslag volgt De hand van een fokker is de hand die de navelstreng doorknipt als moederpoes het niet doet...

Tevens is de hand van de fokker degene die het kitten elke dag weegt om te controleren of alles gaat goed.

De hand van een fokker is de hand die een verdwaald kitten dichter legt bij de moederpoes terwijl moederpoes       je vol vertrouwen aankijkt…

De hand die de borst masseert, zodat de melk op gang komt…

De hand van een fokker is degene die in zijn/haar ogen wrijft en vecht tegen de vermoeidheid en slaap na dagen met weinig slaap.

Het is de hand die dag en nacht flesjes melk geeft als er te weinig melkgift is.

De hand van een fokker is degene die het verloren kitten terug brengt naar de moederpoes, degene die met het kitten speelt om het te socialiseren, degene het kitten leert overschakelen op vaste voeding.

De hand van een fokker is de hand die voor de kleintjes zorgt als het niet goed met ze gaat

De hand van een fokker is de hand die u uw kitten toevertrouwd in de hoop dat het goed zal gaan.

De hand van een fokker is de hand die dag en nacht klaar staat om al uw vragen te beantwoorden als u over ook maar iets twijfelt.

Voor al deze en vele andere dingen, de volgende keer dat u de hand van een Fokker schudt, denk dan aan alles wat die hand heeft gedaan